Greve Museum, november 2009
Pressemeddelelse

Den gamle jul på landet
– åbent hus i Greve Museums juleudstilling

Op mod juletid er det efterhånden blevet en tradition, at Grevegårds stuer bliver pyntet op, som var det juleaften i gamle dage. I den anledning holder Greve Museum åbent hus søndag den 22. november kl. 14 - 17, hvor alle kan komme i julestemning

Julestemning i én af Grevegårds stuer. Foto: Anja Hvidberg
Julestemning i én af Grevegårds stuer.

Museumsinspektør Kirsten Egholk giver en introduktion til udstillingen, som herefter kan ses på egen hånd. I juleværkstedet kan alle fremstille gammeldags julepynt mod betaling af materialer. Julegodter og gløgg står på menukortet i museets café. Samme dag vises årets juletræ med helt nye og smukke julekugler syet i de gamle hedebosyningsteknikker. De er syet af studiekredsen i hedebosyning, som denne dag vil sidde på museet og sy.

Om juleudstillingen
Greve Museums juleudstilling fortæller bl.a. om de gamle juletraditioner, før det blev almindeligt med juletræ og julegaver til børnene. Oprindeligt sagde man, at julen varede i 12 dage fra 1. juledag den 25. december til Hellig Tre Kongers aften den 5. januar.

Der var arbejdsforbud i julen, ja man sagde ligefrem, at ingen hjul måtte dreje rundt i julen f.eks. spinderokken og møllestenen. Inden gårdens hushold kunne sætte sig til bords den 24. december, var der meget at se til. Forberedelserne til jul begyndte i november måned og varede helt frem til den 24. december.

Specielt husmoderen og hendes tjenestepiger havde mange arbejdsopgaver, inden de kunne fejre, at det var jul. Tøjvasken skulle overstås inden jul. Ifølge gammel overtro hed det nemlig, at den, der klæder gærder i julen, skal klæde lig inden året er omme. Kvinderne stod også for brygning af juleøl, lysestøbning, slagtning og bagning af store julebrød, pebernødder og æbleskiver.

Den tjenestepige, der æltede dejen til al julebageriet, var en særlig betroet person. Det var et meget anstrengende arbejde. Hun fik derfor en gave for sin indsats, men hun skulle selv lave den. Hun måtte slå så stort et julebrød op, som hun overhovedet orkede.

Ligesom alle de andre tjenestefolk på gården, fik hun også en stor portion æbleskiver, som hun kunne spise af hele julen. Det kunne dreje sig om et halvt hundrede æbleskiver. Den del af julebaget, som de fik, kaldte man karlenes og pigernes julegave. I virkeligheden var det en del af deres løn.

Smeden, klokkeren, jordemoderen, degnen og præsten fik også en stor julekage hver fra alle de gårde, hvor man bagte. Det var, hvad man kaldte julerente, den tids julegave.

I julen skulle man også huske at lægge lidt brød til side til sognets juletiggere, der gik rundt til de store gårde og tiggede om lidt julebrød. Gårdens husdyr, fuglene og gårdbonissen blev der også sørget ekstra godt for til jul.

Praktisk
Juleudstillingen vises frem til den 30. december 2009 og kan ses på Greve Museum, Bækgårdsvej 9.

Museet har åbent tirsdag – fredag kl. 11-15, søndag kl. 11-17, mandag og lørdag er der lukket.

Onsdag den 9. december har museet åbent fra kl. 13.30 til 21. Museet holder lukket den 24. december og den 31. december 2005. Fri entré.

Kirsten Egholk
Museumsinspektør