Greve Museum, 25. februar 2004
Pressemeddelelse

Udstillingen Remfeldt - en verdensborger fra Havdrup
2.marts – 23. maj 2004

Det er en af vestegnens store personligheder, Greve Museum blænder op for med udstillingen om Aage Remfeldt. Der stilles skarpt på både berømtheder, kunst og lokalhistorie. Remfeldt var en af de førende portrætfotografer i Norden, dynamo for international fotokunst og en fremragende lokal atelierfotograf gennem fire årtier.

Familieportræt fra 1945. Fotograf Aage Remfeldt.
(C) Familieportræt af famile fra Karlslunde.
Fotograferet af Aage Remfeldt i 1945.

Aage Remfeldt (1889-1983) var barnefødt i Havdrup men tog i 1910 til Oslo, hvor han oprettede et fotoatelier. Her virkede han med succes og fotograferede kulturpersonligheder som Knut Hamsun og Georg Brandes. 26 år senere vendte han hjem til Havdrup med sin helt egen stil, som han skulle rendyrke i de næste 50 år.

I de følgende årtier arbejdede Remfeldt intenst for at slå fotografiet fast som en selvstændig kunstart. Han arrangerede og styrede en lang række udstillinger af fotokunst på Charlottenborg, de eneste af deres art i efterkrigstidens Danmark.

Fotografer fra hele verden sendte billeder ind i håb at passere dommerpanelet, der altid talte Remfeldt selv. Senere store mestre i USA, Tjekkoslovakiet og Brasilien har haft deres debut hos Remfeldt på Charlottenborg.

Samtidig levnede Remfeldt ikke sig selv nogen pause som lokal fotograf. Mange tusinde ægtepar, konfirmander og almindelige mennesker passerede gennem hans stilrene atelier i Havdrup. Folk fra hele oplandet kom her for at få taget deres portræt.

Portræt af skorstensfejer fra Havdrup 1943. Fotograf: Aage Remfeldt.
(C) Portræt af en skorstensfejer.
Fotograferet af Aage Remfeldt 1943.

Disse mange billeder kan man få et indtryk af på Greve Museum dette forår. Ligesom man kan nyde de mere kendte billeder fra Oslo-tiden. Museet viser også eksempler fra de mange billeder, Remfeldt fik tilsendt fra hele verden, og ikke mindst udvalgte billeder fra hans private samling, der har være udstillet i New York og London.

En hjørne af Remfeldt udstillingen på Greve Museum