Kulturarv med nål og tråd
Hedebosyning for børn og unge

Af Kirsten Egholk & Laila Glienke
96 sider
Pris 135 kr.
Udgivet af Greve Museum 2008

Kulturarv med nål og tråd – hedebosyninger for børn og unge er et to-delt undervisningshæfte om hedebosyninger,som er en vigtig del af den danske kulturarv.
Det er udarbejdet i anledning af og som en dimension til Greve Museums vandreudstilling Hedebosyning – en verden af variationer. Udstillingen viser over 50 eksempler på den tekstile kulturarv fra hedeboegnen fra slutningen af 1700-tallet til begyndelsen af 1900-tallet. Undervisningshæftet kan også bruges uafhængigt af udstillingen.
I den første del af hæftet kan eleverne læse om hele arbejdsprocessen
fra dyrkning til behandlingen af hør og om kvindernes syning af de hvide hedebosyninger. Derudover kan eleverne læse en række historier fra hedeboegnen om nogle af de kvinder, som lærte at sy hedebosyninger. Historierne er opdigtede men bygger på virkelige historiske personer og er suppleret med historiske fakta fra perioden. Eksempel på side i anden del af undervisningshæftet.


Anden del af hæftet indeholder syvejledninger til en række gamle syteknikker indenfor hedebosyning:Tællesyning, dragværk, rudesyning, hvidsøm, baldyring og udklipshedebo.
Hæftet giver inspiration til og opskrifter på, hvordan hedebosyninger kan bruges i dag af børn og unge på nye brugsgenstande.
Målgruppen er 4. til 7. klasse.

Materialet henvender sig specifikt til faget håndarbejde men kan også bruges i tværfaglige undervisningsforløb med håndarbejde, historie, natur & teknik og matematik.

Kulturarvsstyrelsens formidlingspulje har støttet Greve Museum i udviklingen og udgivelsen af undervisningshæftet. Materialet er afprøvet i samarbejde med Køge Museum og Furesø Museer.

Kontakt
Yderligere oplysninger vedr. undervisning i hedebosyning fås ved henvendelse til:
Greve Museum
Bækgårdsvej 9
2670 Greve
43 40 40 36
www.grevemuseum.dk/uv